Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на Европейската

...
Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на Европейската
Коментари Харесай

ЕК назначава нов ръководител на представителството си у нас

Йорданка Чобанова беше назначена за новия началник на Представителството на Европейската комисия в България. На тази позиция тя ще извършва функционалностите на формален представител на Европейската комисия в България под политическото управление на ръководителя Урсула фон дер Лайен. Датата, от която нейното предопределение ще влезе в действие, ще бъде избрана на по-късен стадий.

Йорданка Чобанова е българска гражданка и има задълбочени умения в региона на дипломацията, воденето на договаряния, представителството и политическата връзка, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските обществени институции.

Изпълняваните от нея предходни функционалности в българската държавна администрация непроменяемо са били ориентирани към въпроси, свързани с Европейски Съюз, което е асъдействало за нейното задълбочено познаване на другите области на политиката и институционалната конструкция на Европейски Съюз. Познанията ѝ за политиките на Европейски Съюз и работата на Комисията са в допълнение подсилени посредством актуалната ѝ роля на чиновник по политиките в генерална дирекция " Морско дело и риболовство “.

От 2016 г. до 2021 г. Чобанова заема длъжността дипломат на Република България в Словашката република, като по този начин натрупа доста скъп дипломатически опит, който ще ѝ служи добре на новата ѝ позиция. Преди това тя заема няколко основни позиции в България, в това число консултант по европейските въпроси на президента на Република България и заместник-министър на районното развиване и благоустройството. От 2008 г. до 2012 г. работи като аташе по районната политика в Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз в Брюксел.

Чобанова има докторска степен от Европейския академични институт във Флоренция, Италия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР